Recept på tre middagar
Frasiga fiskpinnar med potatis och dillsås
Ingredienser:
- dill
- morötter
- potatis
- sejfilé
- mjölk
- olja
- smör
- ströbröd
- salt
- svartpeppar
- vetemjöl
- ägg
Koka upp önskad mängd potatisar (mellan ½-1kg brukar räcka beroende på hur många som ska äta & om man vill ha matlåda)
Skala 500 g morötter och lägg upp i en skål eller grovriv dom och lägg i en skål.
Smält 2½ msk smör i en kastrull och dra av från värmen & rör i 2½msk vetemjöl. Vispa ned 4 dl mjölk, lite i taget, och låsen småkoka i ca 7 min. Rör om då och då.
Finhacka en kruka dill och rör ner i såsen. Krydda med ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar.
Ta fram tre djupa tallrikar. Vispa upp 2 ägg i den ena, blanda 1 dl vetemjöl, 1 tsk salt & 2 krm svartpeppar i den andra skålen och höll upp 1 dl ströbröd i den tredje.
Skär 600g sejfilé i jämnstora bitar (ca 10*3 cm). Doppa fisken i mjölblandningen sedan i ägget och sist i ströbrödet. Stek fisken frasig på båda sidor i 3 msk olja.
Servera fiskpinnarna med nykokt potatis, dillsås & morötter / riven morotssallad.
Färsjärpar med sötsyrlig yoghurtsås och ris
Ingredienser:
- gul lök
- gurka
- isbergssallad
- mango chutney
- köttfärs
- oliver
- ris
- turkisk yoghurt
- vitlöksklyfta
- kinesisk soja (vilken soja som helst går nog bra)
- mjölk
- salt
- svartpeppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka 4 portioner ris enligt anvisning på förpackningen.
Grovriv ½ gul lök och lägg i en bunke. Blanda ned ca 500 g köttfärs, 1 dl mjölk, 1 pressad vitlöksklyfta, 1 msk soja, 3/4 salt och 2 krm svartpeppar-
Forma smeten till 8 järpar (jag fick det att bli till 10st) och lägg i en ugnsform. Tillaga mitt i ugnen i 10-15 minuter.
Rör ihop 2½ dl turkisk yoghurt, 3 msk mango chutney, 1 krm salt och ½ krm svartpeppar.
Skär ½ isbergssallad i mindre bitar, tärna ½ gurka och blanda allt med 1 burk avrunna oliver till en sallad eller lägg upp i separata skålar.
Servera järvar till nykokt ris, oliv- och gurksallad och sötsyrlig yoghurtsås.
Norrländsk kebab med vampyrskrämmarsås
Ingredienser:
- avokado
- gurka
- isbergssallad
- kebabkrydda
- skav
- tomater
- tunnbröd
- turkisk yoghurt
- vitlöksklyfta
- olja
- salt
Strimla ½ isbergssallad och skär ½ gurka i små tunna stavar eller tärningar. Tärna 2 tomater och 1 avokado och lägg upp allt i skålar.
Rör ihop 2½ dl turkisk yoghurt och 1 pressad vitlökssklyfta. Smaka av med lite salt.
Stek ca 500 g skav (direkt från frysen går bra) i 2 msk olja. Vänd och skav av köttet efterhand tills allt har fått färg.
Tillsätt 3/4 påse kebabkrydda (shish kebab) och 1 dl vatten till renskaven. Puttra ihop i ca 2 min.
Ta fram § förpackning tunnbröd precis före servering (bröden torkar fort) och låt var och en göra sin egen kebab med kött, grönsaksplock och vitlökssås.
Vi fick hjortskav i denna påse och det smakade mycket gott & båda barnen åt utan att peta i maten! (4år & 1år)
Trackback