Tre middag från Linas
Toms thaigryta med lime och kokosmjölk
Ingredienser
- gul lök
- kokosmjölk
- körsbärstomater
- lime
- morötter
- vitlöksklyfta
- honung
- kycklingbuljong
- malen ingerföra
- mjölk
- olja
- ris
- salt
- sambal oelek
- svartpeppar
Koka 4 portioner ris.
Finhacka ½ gul lök och 1 vitlöksklyfta, skala och skär 300g morötter i tunna slantar.
Fräs allt i olja i en rymlig kastrull och tillsätt sedan 2 krm sambal oelek, 2 tsk honung, 2 krm malen ingerfära, 1½ dl mjölk, 1 tärning kycklingbuljong och 200 ml kokosmjölk. Låt puttra i ca 5 min.
Finriv skalet från 1 lime och lågg i en skålt ill garnering.
Skär 600 g torskfilé i 3 cm stora bitar, pressa över limejucie och kryddam med 2 krm salt & 1 krm svartpeppar. Lägg fisken i grytan och låt sjuda i ca 5 min eller tills fisken är genomstekt.
Halvera ½ ask körsbärstomater.
Strö tomater och limeskal över grytan och servera med ris.
Smaskiga hamburgare med dippsås och majskolv
Ingredienser
- créme fraíche
- gul lök
- gurka
- hamburgerbröd
- majskolv
- matlagningstoghurt
- morötter
- köttfärs
- romansallad
- tomater
- ketchup
- senap
- olja
- salt
- svartpeppar
- sambal oelek
Koka 700 g majskolv enligt anvisning på förpackningen.
Blanda i en skål: 1 dl créme fraiche, 1 dl matlagningsyoghurt, 1 tsk senap, 1½ msk ketchup och 1 krm sambal oelek. Finhacka 1/3 gul lök (2-3 msk) och rör ner i såsen.
Skiva 2 tomater & ½ gul lök. Bryt av bland från ½ romansallad ochs kär 200 g morötter & ½ gurka i stavar. Lägg upp allt på ett far.
Blaanda 500 g köttfärs med 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
Forma färsen till 4 burgare och stek på båda sidor i lite olja.
Servera hamburgare i humburgerbröd med grönsaker, dippsås och kokt majskolv.
Grekisk örtkyckling med tzatziki oxh minipotatis
Ingredienser
- gurka
- kycklingben
- matlagningsyoghurt
- persilja
- somansallad
- småpotatis
- tomater
- vitlöksklyfta
- olja
- salt
- svartpeppar
- torkad oregano
- torkad timjan
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg 900 g småpotatis på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och strö på salt. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Blanda i en bunke: 2 msk olja, 2 msk torkad oregande, 1 tsk torkad timjan, 3/4 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Blanda ner ca 900 g kycklingben och rör om ordentligt.
Lägg kycklingen i en ugnsform och tillaga i övre delen av ugnen i ca 25 min eller tills kycklingen är genomstekt.
Grovriv ½ gurka och pressa ur vätskan. Lägg gurkani en skål och blanda ner 1 dl matlagningsyoghurt, 1/3 pkt persilja och 1 pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och svartpeppar.
Klyfta 3 tomater, riv blad från ½ romansallad och lägg upp på ett fat.
Servera grekisk kyckling med ugnsrostad minipotatis, tzatziki och grönsaker.
Trackback