Tre middag från Linas

Toms thaigryta med lime och kokosmjölk
 
Ingredienser
  • gul lök
  • kokosmjölk
  • körsbärstomater
  • lime
  • morötter
  • vitlöksklyfta
  • honung
  • kycklingbuljong
  • malen ingerföra
  • mjölk
  • olja
  • ris
  • salt
  • sambal oelek
  • svartpeppar
Koka 4 portioner ris.
Finhacka ½ gul lök och 1 vitlöksklyfta, skala och skär 300g morötter i tunna slantar.
Fräs allt i olja i en rymlig kastrull och tillsätt sedan 2 krm sambal oelek, 2 tsk honung, 2 krm malen ingerfära, 1½ dl mjölk, 1 tärning kycklingbuljong och 200 ml kokosmjölk. Låt puttra i ca 5 min.
Finriv skalet från 1 lime och lågg i en skålt ill garnering.
Skär 600 g torskfilé i 3 cm stora bitar, pressa över limejucie och kryddam med 2 krm salt & 1 krm svartpeppar. Lägg fisken i grytan och låt sjuda i ca 5 min eller tills fisken är genomstekt.
Halvera ½ ask körsbärstomater.
Strö tomater och limeskal över grytan och servera med ris.
 
 
Smaskiga hamburgare med dippsås och majskolv
 
Ingredienser
  • créme fraíche
  • gul lök
  • gurka
  • hamburgerbröd
  • majskolv
  • matlagningstoghurt
  • morötter
  • köttfärs
  • romansallad
  • tomater
  • ketchup
  • senap
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • sambal oelek
Koka 700 g majskolv enligt anvisning på förpackningen.
Blanda i en skål: 1 dl créme fraiche, 1 dl matlagningsyoghurt, 1 tsk senap, 1½ msk ketchup och 1 krm sambal oelek. Finhacka 1/3 gul lök (2-3 msk) och rör ner i såsen.
Skiva 2 tomater & ½ gul lök. Bryt av bland från ½ romansallad ochs kär 200 g morötter & ½ gurka i stavar. Lägg upp allt på ett far.
Blaanda 500 g köttfärs med 3/4 tsk salt och 2 krm svartpeppar.
Forma färsen till 4 burgare och stek på båda sidor i lite olja.
Servera hamburgare i humburgerbröd med grönsaker, dippsås och kokt majskolv.
 
 
Grekisk örtkyckling med tzatziki oxh minipotatis
 
Ingredienser
  • gurka
  • kycklingben
  • matlagningsyoghurt
  • persilja
  • somansallad
  • småpotatis
  • tomater
  • vitlöksklyfta
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • torkad oregano
  • torkad timjan
Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg 900 g småpotatis på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja och strö på salt. Tillaga i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
Blanda i en bunke: 2 msk olja, 2 msk torkad oregande, 1 tsk torkad timjan, 3/4 tsk salt och ½ tsk svartpeppar. Blanda ner ca 900 g kycklingben och rör om ordentligt.
Lägg kycklingen i en ugnsform och tillaga i övre delen av ugnen i ca 25 min eller tills kycklingen är genomstekt.
Grovriv ½ gurka och pressa ur vätskan. Lägg gurkani en skål och blanda ner 1 dl matlagningsyoghurt, 1/3 pkt persilja och 1 pressad vitlöksklyfta. Smaka av med salt och svartpeppar.
Klyfta 3 tomater, riv blad från ½ romansallad och lägg upp på ett fat.
Servera grekisk kyckling med ugnsrostad minipotatis, tzatziki och grönsaker.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0