Recept på småbrödet

Baka bröd med baljväxter
Kikärtsbrödet har en viss sötma, linslimpan smakar lite råd och sojabullarna har en rund fin smak.
Det är bara att välja och du har en annorlunda variant på den mjuka limpan, alla smakar härligt med smör och ost. Brödet innehåller mer salt än normalt eftersom baljväxter tar upp massor med salt.
 
12 småbröd eller 2 limpor
 
Ingredienser:
  • 250g avrunna eller sköljda linser (bruna eller röda), kikärter eller sojabönor
  • ca 4½ dl vatten
  • 50 g torrjäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk ljus sirap
  • 5 dl rågsikt
  • 7-8 dl vetemjöl special
Gör så här:
Mixa bönorna eller linserna med 2 dl vatten i en mixer eller med mixerstav tills det blir en tunn vätska. Tillsätt resten av vattnet så att det tillsammans blir 7 dl degvätska.
Värm degvätskan till 41c (använd gärna termometer). Häll jästen i en bunke och häll vätskan över eller blanda ihop enligt anvisning på förpackningen.
Tillsätt salt, olja, sirap, rågsikt och till sist 4 dl vetemjöl. Arbeta in resten av mjölet efter hand, arbeta degen med trägaffel tills den släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken i 30 minuter.
Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och knåda den lätt, dela degen i två delar och rulla dem till längder.
Skär varje längd i 6 delar och rulla till 12 bullar. Skåra ev bullarna med vass kniv.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper, jäs övertäckt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225c och grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
 
Väljer du att göra limpor forma degen till två limpor, jäs övertäckta i 30 minuter.
Grädda dem i nedre delen av ugnen i 175c i ca 25 minuter.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0