Recept på julvört
Här har ni receptet som är på Vörtmix påsen.
Tillagning:
1 stor limpa eller 2 mindre limpor
1 stor limpa eller 2 mindre limpor
Ingredienser:
- 25g smör eller margarin
- 1 dl sirap
- 1st 33cl lättöl eller 3½ dl vatten
- 50g jäst eller 12g torrjäst
- 1 påse Santa Maria Vörtmix
- 5 dl rågsikt
- 5 dl vetemjöl
- ev. ½ dl russin
Gör så här:
Med torrjäst- Värm upp degvärskan till 45c.
Blanda jäst, värtmix, rågsikt, vetemjöl och ev russin. Tillsätt degvätskan.
I övrigt gör som nedan.
I övrigt gör som nedan.
Med färsk jäst- Smält smör (margarin) i en kastrull och tillsätt sirap och lättöl eller vatten.
Låt degvätskan bli ljummen (37c).
Finfördela jästen i en degbunke och tillsätt degvätskan och påsens innehåll. Blanda väl till en slät smet.
Tillsätt därefter rågsikt, vetemjöl och ev russin.
Låt degen jäsa i ca 30 minuter på varmt, dragfritt ställe till dubbla storleken, arbeta sedan ihop degen och forma den till 1 stor eller 2 mindre limpor på smord form eller bakplåtspapper.
Låt limporna jäsa till dubbel storlek i ca 30-40 minuter. Grädda i 175-200c i 30-40 minuter.
Pensla några gånger under gärddningen med varmt vatten.
Trackback