Två rätter till från Linas

Potatis- och purjolökssoppa med baconströssel och bröd
 
Ingredienser:
  • bacon
  • bakpotatisar
  • bröd
  • grädde
  • gul lök
  • gurka
  • persilja
  • purjolök
  • röd paprika
  • vitlöksklyftor
  • kycklingbuljong
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
 
Grivstrimla 3/4 purjolök och 1 gul lök, fräs det i olja i en rymlig kastrull.
Pressa ner 2 vitlöksklyftor.
Tillsätt 7 dl vatten, 3/4 grädde, 2 tärningar kycklingbuljong, ½ tsk salt och 1 krm svartpeppar. Koka upp.
Under tiden skalar och skär du 3 bakpotatisar (max 800 g) i ca 1,5 cm tjocka tärningar. Lägg ned potatisen i soppan och låt koka på medelvärme i ca 10 minuter eller tills potatisen är mjuk.
Tärna och stek 2 pkt bacon knaprigt, eventuellt i lite olja.
Skär 1 gurka och 1 röd paprika i stavar och ställ i glas.
Mixa soppan släp med stavmixer om ni vill ha den slät utan bitar. Smaka eventuellt av med lite salt.
Strö blad från ½ kruka persilja över soppan och servera med knaperstekt bacon, grönsaksstavar & bröd.
 
 
Ost- och skinkpaj med äpplig sallad
 
Ingredienser:
  • babyspenat
  • morötter
  • pajdeg
  • purjolök
  • riven ost
  • rökt skinka
  • ägg
  • äpplen
  • mjölk
  • svartpeppar
  • torkad oregano
Sätt ugnen på 200 gradet.
Lägg ut 1 pkt pajdeg i en pajform. Nagga botten med en gaffel och förgrädda sedan mitt i ugnen i 10-12 min.
Vispa ihop 3 ägg, 2 dl mjölk, 1 tsk torkad oregano & 1 krm svartpeppar.
Strimla ca 400 g rökt skinka och 1/4 purjolök.
Fördela skinka och purjolök i pajskalet, häll på äggblandningen och strö över 100 g riven ost.
Tillaga pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter.
Skär 2 äpplen i klyftor. Skala och skär 150 g morötter i små stavar, blanda till en sallad med 70 g babyspenat eller lägg upp i separata skålar.
Servera äppelsalladen till nygräddad ost- och skinkpaj!
 
Eftersom detta tillhör Linas barnmatkasse fick vi en färdig pajdeg men annars är det bara att slå upp ett paj recept i en kokbok/på internet.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0