Vegetariska recept

Har fått en del frågor om jag inte kan dela med mig av några av de rätter jag gillar så nu kör jag!
 
 
Tomat och paprikagryta med oliver och basilika
 
Ingredienser för 4 portioner
 
  • 2 rödlökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 spansk peppar
  • 500 g potatis
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl grönsaksbuljonr (vatten & träning eller fond)
  • 1 förp hela skalade tomater, ca 400 g
  • 4 lagerblad
  • 2 gula paprikor
  • 3 tomater
  • 1 kruka oregano
  • ca 1 dl svarta oliver
  • salt
  • peppar
Skala och hacka lök & vitlök. Dela, kärna ur och hacka den spanska pepparn.
Skala och skär potatisen i mindre bitar. Fräs dem, lökhack och peppar i en gryta med olivoljan. Häll i biljung, tomater med smadet och lagerblad.
Koka tills potatisen är mjuk, ca 15-25 min.
Dela, kärna ur och skär paprikan i grova bitar, skär tomaterna i grova tärningar och grovhacka oreganon.
Lägg det i grytan tillsammansmed oliverna. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
 
(för att göra grytan för köttätare kan man servera med t.ex. stekta köttbullar eller skivade kryddiga korvar som värms i grytan)
 
 
Grönsakslasagne
 
Ingredienser
  • 200 g färska lasgneplattor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 500 g krossade tomater
  • 1 tsk strösocker
  • 1 zucchini ca 300 g
  • 4 dl lätt créme fraíche
  • 150 g fetaost
  • 1 dl riven gratängost
  • salt
  • peppar
  • rucola
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skiva/hacka lök och vitlök. Fräs löken i oljan och tillsätt krossade tomater och socker. Låt koka ihop i 5-10 min.
Skär zucchinen i grova bitar och låt den koka i créme fraíche ca 5 min. Smaksätt med salt och peppar.
Lägg lite av tomatsåsen i botten på en ugnssäker form. Värva plattorna med tomatsås, créme fraíchesås och smulad fetaost.
Spara lite av den vita såsen och bred över på översta lagret. Strö på osten.
Sätt in i mitten av ugnen i ca 20 mintuer.
Servera lasagne med rucola.
 
 
Quornwok med teriyakisås
 
Ingredienser
  • 1 pkt quornbitar, 300 g
  • 2 msk olja
  • 2 strimlade morötter
  • 1 strimlad purjolök
  • 2 strimlade paprikor
  • 1 pkt äggnudlar, 250 g
Teriyakisås
Blanda ihop 1 hackad vitlöksklyfta, 2 msk riven ingerfära, 1 dl ljus soya och eventuellt 2 tsk sesamolja.
 
Tina och bryn quornen.
Bryn även grönsakerna och blanda dem med quornbitarna.
Koka nudlar enligt anvisning på förpackningen.
Blanda samman såsen.
Blanda nudlar, quorn & grönsaker. Häll över såsen och blanda.
Serveras i skålar.
 
 
Vegetarisk schnitsel med klyftpotatis
 
Ingredienser
  • ca 600 g potatis
  • vegetarisk schintsel (hälsans kök)
  • salt
  • svatpeppar
  • olja
  • torkad rosmarin
  • körsbärstomater
  • gurka
  • kruk sallad
  • fetaost
  • paprikamix
  • mjölk
  • smör
  • 1 förp bearnaisesås
Sätt ugnen på 200-220 grader.
Dela potatisen i två halvor och dela sedan halvorna till två halvor, det blir då klyftor.
Lägg bakplåtspapper på en ugnsform och lägg sedan dit potatisen. Ringla över olja. Strö på salt, peppar och rosmarin.
Stek dom tinade schnitslarna på medel värme och låt dom brynas.
Hacka 1 kruka sallad, ½ förp körsbärstomater i halvor, ½ gurka, ½ gul & ½ röd paprika och 1 förp fetaost. Lägg upp i en salladsskål och blanda runt.
Tillaga bearnaisesås enligt förpackningen, vanligtvis följande: smält 50 g margarin, vispa ner påsens innehåll och tillsätt 2,5 dl vatten eller mjölk.
Servera schnitslarna med klyftpotatis, bearnaisesås och sallad.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0