Två rätter från Linas barnmatkasse

Osttoppad penne bolognese
 
Ingredienser:
  • gul lök
  • krossade tomater
  • majs
  • köttfärs
  • palsternacka
  • pasta
  • riven ost
  • vitlökfsklyftor
  • olja
  • salt
  • svartpeppar
  • tomatpuré
  • torkad oregano
 
Koka 4 portioner pasta enligt ansivning på förpackningen
Finhacka eller grovriv 1 gul lök, skala och finriv 1 palsternacka
Fräs lök och palsternacka i olja i en rymlig stekpappa. Tillsätt och bryn ca 500g köttfärs & pressa ned 2 vitlöksklyftor.
Krydda med 1½ msk torkad oregano, 1 tsk salt & ½ tsk svartpeppar. Tillsätt 2 msk tomatpuré och 2 dl vatten och en förpackning krossade tomater (ca 500g). Låt puttra på svag värme i ca 5 min.
Lägg upp avrunnen majs i en skål.
 
Toppa körrfärssåsen med önskad mängd riven ost och servera till nykokt pasta & majs.
 
Vill man ha fler portioner är det bara att räkna ut hur mycket mer man behöver av allt.
När vi lagade rätten använde vi 1 kg köttfärs och dubblerade måtten och gick på känsla & smakade av köttfärssåen.
 
 
 
 
Torskrygg i ägg- och persiljesås

Ingredienser:
  • grädde
  • gröna ärter
  • morötter
  • persilja
  • potatis
  • torskrygg
  • ägg
  • fiskbuljong
  • mjölk
  • salt
  • smör
  • vetemjöl
  • vitpeppar
 
Koka 900 g potatis (självklart inte 900 g enorma potatisar utan så mycket man behöver helt enkelt)
Koka 3 ägg medelhårda. Strö 2 krm salt på ca 600 g torskrygg.
Smält 2 msk smör i en stekpappa med höga kanter och rör ned 2 msk vetemjöl till en slät redning. Vispa ned 2 dl mjölk, lite i taget, 1 dl vatten och 3/4 grädde. Tillsätt 1 tärning fiskbuljonr och 1 krm vitpeppar och låt det koka upp.
Lägg ned fisken i såsen, sänk värmen och låt sjuda på svag värme i 6-8 min, tills fisken är klar. Vänd torsken efter halva tiden. Smäd eventuellt ut med mjölk till önskad konsistens. Rör försiktigt.
Skala och skör 200 g morrötter i korta stubbar och koka dom mjuka i en kastrull. Lägg ned 250 g gröna ärter (frysta) mot slutet.
Skala äggen och grovhacka eller mosa lätt med en gaffel. Finhacka ½ kruka persilja och strö ägg & persilja över fisken i pannan.
Servera direkt med nykokt potatis, morotsstubbar och gröna ärter.
 
Även här går det att ha i mera av alla ingredienserna för att få mera sås.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0